Η γενική ιδέα είναι να αναμίξετε καλά ίσες ποσότητες (50 γρ) από λευκό δυνατό αλεύρι (ή απλό αλεύρι,) εξαρτάται από τη συνταγή που ακολουθείτε. Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα βάζο με καπάκι, καλύψτε και αφήστε το στην άκρη για 24 ώρες. Στη συνέχεια….

Μα καλύτερα να δούμε τι έκανα
ΥΛΙΚΑ
Αλεύρι
Νερό
Λίγο μέλι (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1η Ημέρα πρωί Έτσι, ένα πρωί έβαλα σε ένα γυάλινο βάζο δυνατό λευκό αλεύρι (περίπου 1/2 φλιτζάνι) και λίγο ζεστό νερό (όχι φιλτραρισμένο!) αρκετό για να κάνει ένα πηχτό χυλό. Έβαλα επίσης 1 Κ.σ μέλι ! Το διάβασα κάπου ότι αυτό βοηθά και εγώ υιοθέτησε αυτήν την ιδέα. Ανακάτεψα καλά με ένα πιρούνι, έβαλα το καπάκι σ το βάζο και το άφησα στην άκρη. Την επόμενη μέρα να ποιο ήταν το αποτέλεσμα! Μερικές φυσαλίδες εμφανίστηκαν και η ζύμη έχει αυξήσει τον όγκο της!
2η μέρα το πρωί
Πρόσθεσα λίγο ακόμα δυνατό αλεύρι και νερό, τα ανακάτεψα  και το άφησα  στην άκρη. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε αργά το βράδυ. Όταν έλεγξα το βάζο είδα οτι η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε όγκο και είχε αποκτήσει όψη αφρού! Είχε  υπερχειλίσει από το βάζο και απλώθηκε παντού γύρω από αυτό! Αυτή ήταν η στιγμή να πετάξω το μισό τμήμα. Αφού πρόσθεσα λίγο αλεύρι και νερό σε καινούργιο δοχείο  το επόμενο πρωί είχα καλά αποτελέσματα!Ωστόσο, δεν είχε αποκτήσει  ακόμη τη  χαρακτηριστική  ξινή μυρωδιά. Για να είμαι ειλικρινής μόνο μια ιδέα ότι κάτι αλλάζει στη μυρωδιά υπήρχε..
Τρίτη Μέρα
Πέταξα  πάλι το μισό ζυμάρι, αντικαθιστώντας το με ένα μίγμα δύο αλευριών (2/3 κίτρινο, 1/3 λευκό δυνατό) και λίγο νερό.  Συνέχισα έτσι , δηλ κάθε πρωί πετούσα το μισό από φουσκωμένο προζύμι και αντικαθιστώντας το με αλεύρι και νερό.
Τελικά μετά από 4-5 μέρες είχα θαυμάσια αποτελέσματα και η χαρακτηριστική ξινή  μυρωδιά έβγαινε από το βάζο. Η ίδια διαδικασία ξανά, μετέφερα τη ζύμη σε καθαρό  δοχείο  έχοντας την αίσθηση ότι είμαι έτοιμος για τον τερματισμό της διαδικασίας. Έτσι, πρόσθεσα  απλώς λίγο αλεύρι για να γίνει μια  παχιά ζύμη. Το επόμενο πρωί, αυτό ήταν το αποτέλεσμα: Ακόμα μια ισχυρή όξινη οσμή ήταν στον αέρα.
Νομίζω ότι ήταν η ώρα να ζυμώσω ελαφρά τη ζύμη με λίγο περισσότερο αλεύρι και να το βάλω στο ψυγείο. Σύντομα, θα προσπαθήσω να κάνω και  ψωμί, ελπίζω όπως το ψωμί της γιαγιάς