Το παν είναι το μεράκι, και η διαδικασία. Α, και να έχετε κανονικό προζύμι , Όχι αυτό που λένε οι φούρνοι ‘ΠΡΟΖΥΜΙ’ που στην ουσία είναι ζυμάρι από μαγιά. Που θα βρείτε όμως κανονικό προζύμι? Αχα…. Εδώ φυσικά. …

Η διαδικασία ήταν λίγο χρονοβόρα και μπελαλίδικη, αλλά αν την κάνεις σωστά , την κάνεις μια φορά και δεν θα ξαναχρειαστεί ΠΟΤΕ ξανά. Θα έχεις εσαεί προζύμι ΦΥΣΙΚΟ στο ψυγείο. Είπαμε και στην αρχή…ΜΕΡΑΚΙ.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φλυτζάνι του καφέ τσαγιού προζύμι (δικό σας) Δείτε εδω πως
  • 1 κ. (4-5 φλιτζάνια) αλεύρι δυνατό (χρησιμοποίησα μισο μισο , κίτρινο αλεύρι για ψωμί και σκληρό άσπρο αλεύρι, πάντα από το ΣΜ)
  • 1,5 κ γλ αλάτι
  • Μια πρέζα ζάχαρη
  • Χλιαρό νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

«Πιάνουμε» το προζύμι , αποβραδίς. Τι εννοούμε?

Το βγάζουμε από το ψυγείο όπου το συντηρούμε, και αφού το αφήσουμε λίγο ώστε να ανέβει η θερμοκρασία του και να πλησιάσει αυτή του περιβάλλοντος, το βάζουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπωλ  με λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά να γίνει αλοιφή και στη συνέχεια προσθέτουμε περίπου 1 φλιτζ αλεύρι (απ αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψωμί). Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. Θα πρέπει να βγάλουμε ένα πολύ παχύρευστο ζυμάρι, ένα κλικ πριν γίνει κανονικό ζυμάρι. Συνεπώς προσθέτουμε το ανάλογο  νερό ή αλεύρι για να το πετύχουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε όλη τη νύχτα για να «γίνει»

Την επομένη, αποκόβουμε ένα κομμάτι από το (φουσκωμένο) προζύμι και βάζοντας λίγο αλεύρι το ανακατεύουμε καλά και το φυλάμε στο ψυγείο για να έχουμε για την επόμενη φορά. (δίνουμε ζωή στο αρχικό προζύμι μας) Το Υπόλοιπο το βάζουμε στο κάδο του μίξερ (ή σε μια λεκάνη αν δεν έχουμε μίξερ για ζύμωμα) και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, λίγο χλιαρό νερό. Αρχίζουμε το ανακάτεμα και μόλις τα υλικά ενοποιηθούν και γίνουν ρευστή κρέμα προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Το ζυμώνουμε στο μιξερ για 6-7 λ, προσθέτοντας λίγο αλεύρι ή νερό, ώστε τελικά να βγεί  ενα ζυμάρι που να μη κολλάει στα χέρια ή στις πλευρές του μίξερ.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5λ λεπτά ακόμα σε πάγκο ή μεσα στη λεκάνη με τα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε  1 ώρα περίπου να ξεκουραστεί.  Τώρα θα κάνουμε το τελικό πλάσιμο σε καρβέλι(α) ή φρατζόλα (ες) , ό,τι θέλουμε. Εγώ λάδωσα ένα ταψάκι και αφού έπλασα ένα καρβέλι το αλεύρωσα ολόγυρα και το έβαλα στο ταψί. Χάραξα και μερικά σχηματάκια με το πηρούνι, το σκέπασα και το άφησα να φουσκώσει για 3-4 ωρες. Μετά το φούρνησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 αέρα και το έψησα για περίπου 45 λ.

Καλή διασκέδαση 🙂